James Paul McCartney
Forsanger og bassist
Født d. 18. juni 1942

Forrige Beatle

Næste Beatle

Forsiden
Ungdommen:
Paul blev født i et trygt hjem i Liverpools middelklasse, hans far Jim McCartney, gik mest hjemme med børnene, men var også bomuldssælger, Pauls mor Mary, var sygeplejerske.
Pauls far spillede i fritiden i et amatør-jazzorkester, og han forærede Paul en trompet da han lige var begyndt i skole. Paul fravalgte den imidlertid hurtigt, ikke på grund af manglende talent, men fordi man som bekendt, ikke både kan blæse og synge på samme tid og Paul valgte derfor guitaren. Bare fjorten år gammel døde Mary af brystkræft, hvilket, trods Pauls spontane bemærkning om hvor de så skulle få pengene fra, ramte ham meget hårdt.
Tragedien fik ham til at koncentrere sig mere om sin guitar, alt imens hans far lærte ham klaverkunsten. I skolen var Paul også dygtig og faderen gjorde sig store tanker om ham.
McCartney fravalgte dog den akademiske vej, da han i årene efter, startede som guitarist i den to-år ældre John Lennons gruppe, The Quarry Men.

Det at John kort tid senere også mistede sin mor banede vejen for at John og Paul rykkede tættere på hinanden og de begyndte sammen at skrive deres egne sange, - selvom de aldrig rigtig talte om sorgen, mærkede de det samme.
I de år fik de skrevet omkring hundrede sange, men da ingen af dem havde lært at skrive og læse noder (en ting de aldrig fik), havde de ingen mulighed for at skrive melodierne ned, hvilket betød at de som regel glemte dem, men som de sagde;
hvis de ikke selv kunne huske melodierne, hvordan kunne de så forlange at alle andre skulle kunne!
Paul spillede altså egentlig guitar, men da Johns gode ven, det spirende kunsttalent Stuart Sutcliffe der på Johns opfordring ganske malplaceret spillede bas i bandet, døde af en pludselig hjerneb lødning, overtog Paul velvilligt rollen som bassist.

Perioden i The Beatles:
I perioden i The Beatles skrev Paul blandt andet sangene Yesterday, Lady Madonna, Penny Lane og Let It Be. Han spillede en stor rolle i stridighederne kort før The Beatles' splittelse, hvor økonomiske problemer på et uheldigt tidspunkt dannede grundlaget for The Beatles opløsning.
The Beatles nyligt dannede selskab Apple sløsede penge ud til alle sider og sagføreren Allen Klein, der som manager for The Rolling Stones havde svindlet og fusket med deres penge, slog straks til.
Og da The Beatles havde mistet flere milliarder kroner var de kun interesseret redde hvad reddes kunne og glemte en naturlig portion skepsis og det var sikkert derfor at John, George og Ringo hyrede ham som manager.
Paul derimod havde hørt hvad der var hændt Rolling Stones og satte sig imod, men selv i et rockband hersker der demokrati og Allen Klein blev antaget. Senere fandt man ud af Allen også havde svindlet med The Beatles penge og i en omfattende retssag blev han grundigt dømt for det.
I de år havde beatlerne det så dårligt med hinanden at Paul den 10. april 1970 meddelte at han var trådt ud af The Beatles. Det førte til gruppens opløsning, - en meget smertfuld affære der endte i retten.

Den efterfølgene solokariere:
Paul og hans kone Linda der netop var blevet gift, blev et stykke tid på deres skotske bondegård for at komme sig over bruddet og dannede herefter bandet Wings.
I de første år var Wings succes stærkt begrænset, men efter et par udskiftninger blandt bandet musikere i 1973, udgav de hitalbummet Band On The Run der blev en stor succes og Wings blev af anmelderne anerkendt som et band der bød på mere end en spilleglad eks-beatle. I 1980 blev Wings opløst efter otte forskellige bemandinger dog alle sammen med Denny Laine, Linda og Paul. Herefter gik Paul i alliance med Stevie Wonder og senere Michael Jackson. Og med Beatles-produceren George Martin bag pulten, udsendte McCartney Lp'en Tug Of War og året efter Pipes of Peace der begge var solide albums.
Michael Jackson har uden tvivl set op til McCartney, men købte til trods for hans klare interesse i at få sangene på eks-beatlernes hænder, sangkataloget for omkring 47 mio. $, et træk der rystede McCartney og brød alt samarbejde der.
Ellers var firserne for Pauls vedkomne præget af hans film(fiasko) Give My Regards to Broadstreet, det synthesizerprægede Press to Play-album (1986) og det udemærkede samarbejde med Elvis Costello på 1989-albummet Flowers in the Dirt, der faktisk bød på en del flotte harmonier.

Flere udgivelser fuldte, og i 1998 mistede Paul sin kone Linda men dog ikke modet, i 1999 udsendte han Rock N' Roll albummet Run Devil Run og rundede i år 2000 en personlig formue på 1 milliard pund (cirka 11 milliarder kroner).
I begyndelsen af år 2001 optog han albummet Driving Rain der blev udgivet i november 2001 til en turné i Amerika. 2003 og 2004 blev år med turnéer i Europa, begge år med besøg i Danmark.


Senest opdateret: Februar '05
En klassisker:

Et af McCartneys smukkeste solo-albums, Tug of War.
Pris: 69 kr.

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/beatlesinfo.dk/public_html/beatlerne/paul_mccartney.php on line 53

Warning: include(http://www.beatlesinfo.dk/ansvar.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/beatlesinfo.dk/public_html/beatlerne/paul_mccartney.php on line 53

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.beatlesinfo.dk/ansvar.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/beatlesinfo.dk/public_html/beatlerne/paul_mccartney.php on line 53