Beatlesinfo.dk
Udgivelser                        Beatlerne                        Historien                        NyhederJohn Winston/Ono Lennon
Forsanger og guitarist
Født d. 9. oktober 1940, død d. 8. december 1980

Forrige Beatle

Nste Beatle


Forsiden

Ungdommen:
John Lennon var den næstældste af The Beatles' fire medlemmer, og det var ham der grundlagde bandet. Johns far, Alfred Lennon, forlod familien da John var helt lille, og da hans mor, Julia, hurtigt fandt sig en ny mand, valgte hun (under pres fra myndighederne) at lade lille John bo hos hendes noget ældre søster, Mimi, der også boede i Liverpool.
Tante Mimi var en meget sød dame, og hun prøvede så godt som hun kunne at opdrage John ordentligt. John udviklede sig dog til en ganske led karl der gik rundt med sin egen fanklub i hælene, mens han mobbede dem, der ikke mente det samme som ham eller som bare modsagde ham.
I skolen var lærerne altid på nakken af ham, og det ikke ubegrundet. John var nemlig hvad man kaldte ubehøvlet og ikke særlig interesseret i skolen.
Da John blev omkring de 14 år, blev han knyttet tættere på sin mor. Hun gav ham en guitar og lærte ham nogle enkelte akkorder, og John blev straks begejstret. Hans musikalske talent lærte ham en del, og snart kunne John et par simple sange.
Nogle af Johns barndomsvenner har senere fortalt at det var utrolig godt, at han fik den guitar, for kun Gud måtte vide hvilket problem John kunne være blevet, hvis ikke han havde haft musikken.

I 1957 dannede han et band sammen med sine venner. De kaldte sig The Quarry Men, og John var selvfølgelig lederen. Efter grundskolen tog John på kunstakademiet Liverpool College of Art, hvor han dog blev smidt ud to et halvt år senere, officielt pga. manglende talent. Her mødte han dog sin kommende kone Cynthia Powell og sin gode ven Stuart Sutcliffe.
I 1958 mistede John sin mor, som han jo ellers lige var blevet gode venner med, hun blev kørt ned af en fordrukken politimand, og Lennon har senere udlagt det som at han i virkeligheden mistede sin mor to gange - først som baby og så som teenager.
John valgte at hellige sig musikken ved at lade være med at starte på en anden uddannelse, og sammen med The Quarry Men, der havde skiftet besætning (og navn til The Beatles), tog han til Hamburgs spillesteder.

Perioden i The Beatles:
I 1962 blev The Beatles opdaget af manden Brian Epstein, der blev deres manager, og de væltede i berømmelse og musikalsk succes.
John blev i 1963 gift med Cynthia, og sammen fik de et barn som John opkaldte efter sin mor, Julia, da barnet var en dreng kom det til at hedde Julian. Typiske sange John skrev var, Help, Come Together, og All You Need Is Love. I 1968 mødte John japaneren Yoko Ono som ikke var så borgerlig og kedelig, som han fandt Cynthia. Det endte derfor med en skilsmisse, og efterfølgende et bryllup med Yoko. Efterhånden som flere og flere skænderier brød ud blandt The Beatles tog John sig mere tid til Yoko og i 1970 endte det med at beatlerne gik hvert til sit. Nogle fans mener at Yoko sågar har en del af æren for The Beatles' opsplitning.

Den efterflgende solokarriere:
John Lennon, 1974 © Bob Gruen.
John Lennon, 1974
© Bob Gruen.
Sammen med Yoko dannede John gruppen The Plastic Ono Band og spillede på nordamerikanske festivaler.
I 1971 udgav han sin solokarrieres mest succesfulde album, Imagine. John markerede sig tydeligt som krigsmodstander - allerede i 1969 returnerede han sin MBE-orden i protest mod Storbritanniens engagement i Vietnam-krigen (og som en joke; mod at sangen Cold Turkey gik ned på hitlisten!). Efter bruddet med The Beatles blev hans politiske side tydeligere, men allerede på sin bryllupsrejse i 1969 inviterede han verdenspressen op på parrets hotelværelse hvor de argumenterede for fred.
I 1973 smed Yoko Ono John Lennon ud af huset, og sammen med sin medarbejder May Pang flyttede John til Los Angeles. I denne periode var han ikke altid lige ædru, og den er senere døbt Den tabte weekend. Det var dog først i begyndelsen af 1975 at Yoko og Lennon fandt sammen igen, og på Johns fødselsdag samme år fødte Yoko sønnen Sean, og John droppede sin musikkarriere for en tid til fordel for familien. Først i november 1980 udgav han igen et album, Double Fantasy, der faktisk blev vel modtaget, men John nåede dog ikke at nyde sine flotte placeringer på hitlisterne i særlig land tid.

Resten af livet:
For den 8. december 1980 blev han skudt af galningen Mark David Chapman der var en stor Lennon-fan, men desværre også psykisk forvirret. Om aftenen den dag havde John signeret sit nye album til Mark uden for sit hjem i New York, og John og Yoko var kørt over i et pladestudie. Da de kom hjem igen, stod Mark der stadig.
Ham og John udvekslede et par ord, kun Mark ved nu hvilke, hvorefter John blev skudt i maven af ham. Da Yoko skreg til Mark hvad han dog havde gjort, svarede han bare nærmest ligeglad: "Jeg har skudt John Lennon." John blev straks kørt på hospitalet, men det var for sent, senere den aften døde han af blodtab. Hele verden blev grebet af sorg, og efter en retssag blev Mark ikendt livstidsfængsling.

For nylig søgte Mark om prøveløsladelse, men efter at en komité havde kigget på sagen, blev den afvist.

Senest opdateret: November '07


Imagine:

Det legendariske soloalbum.
Pris: 149 kr.