Beatlesinfo.dk
Udgivelser                        Beatlerne                        Historien                        Nyheder

       1970
1957              1962              1964              1966              1968              1970
   oversigt              1960              1963              1965              1967              1969              

       
Hver til sit
Beatlerne selv havde været klar over The Beatles skæbne i et stykke tid. Og efterhånden som tiden gik blev de mere og mere klar over at der ikke var noget at gøre ved det..

I året 1970 var George Harrison og Ringo Starrs irritiation over manglende indflydelse, fordi Paul McCartney og John Lennon komponerede størstedelen af gruppens sange vokset. Imens følte Paul at de tre andre gik imod ham, både musikalsk og økonomisk grundet problemerne i det fællesejede Apple-selskab. John var bare rigtig træt af The Beatles som han ikke følte han behøvede for at klare sig musikalsk, en ting forholdet til japaneren Yoko Ono kun gjorde ham mere sikker i.
Ringo var mere bekymret for sin karriere da han hverken havde succes med at skrive eller synge sange og iøvrigt ikke var nogen særlig dygtig trommeslager.
The Beatles var altså et splittet band, og grunden til at de overhovedet stadig eksisterede var groft sagt at manager Allen Klein og Paul McCartney var blevet enige om at det ville skade en forlængelse af pladekontrakten, hvis man opløste sig officielt, selvom det allerede i 1969 havde været på tale. Klein var The Beatles' juridiske ansigt overfor bl.a. pladeselskabet EMI, men han repræsenterede kun 3/4 af gruppen da Paul ikke ville vide af ham. Selvom Klein var en god forhandler havde Paul nemlig hørt anklagerne om at Klein som manager for Rolling Stones havde snydt dem, og McCartney så derfor hellere sin svigerfar Lee Eastman i rollen.

Sidste udgivelse
De producerløse indspilninger som The Beates havde lavet allerede i januar 1969 så samtidigt endelig ud til at være færdigmixede. Det var den kontroversielle amerikanske producer, Phil Spector, der var blevet hyret af John til at gøre arbejdet, og her blev The Beatles for alvor splittet. John havde forsøgt at skjule det færdige resultat af indspilningerne (Let It Be) for Paul, da det anede ham at wall of sound ikke ville passe Paul. Men Paul skulle jo høre dem, og nogle dage efter Pauls konfrontation med sine sange, d. 10. april 1970, reagerede han voldsomt ved at udsende en pressemeddelelse hvori han skrev at han ikke længere var en del af The Beatles. Paul og Eastman valgte at bringe sagen om en opsplitning af The Beatles' økonomi for retten, en sag der blev et nervepirrende forløb som bragte temperaturen på Pauls forhold til resten af gruppen et godt stykke ned under frysepunktet.
Man regner The Beatles for at være opløst med Pauls meddelse af 10. april, til irritation for Lennon gerne ville have haft den ære, men juridisk skulle der gå yderligere fem år, før gruppen reelt var opløst.
Senest opdateret:
Juli '10


1970 i overskrifter:

Atomar ikke-spredningsaftale indgåes
Muammar al-Qaddafi overtager magten i Libyen
Kæmpe demonstrationer mod Vietnam-krigen