Beatlesinfo.dk
Udgivelser                        Beatlerne                        Historien                        Nyheder

       1967
1957              1962              1964              1966              1968              1970
   oversigt              1960              1963              1965              1967              1969              

       
Dybere lyd
1967 var nok det mest magiske, det mest innovative og det største år for The Beatles. Der var stadig drivkraft og vilje hos dem, men samtidig havde de med turnéstoppet, mere tid til at pudse for lyden.

Udgivelsen af Sgt. Pepper-albummet var The Beatles’ altoverskyggende bedrift i 1967, året hvor hippie-fænomenet, med den såkaldte ’Summer of Love’, opstod.
Efter gruppens lange pause sidst i 1966 var The Beatles igen kommet i omdrejninger, og de var nu mere målbevidste. Når The Beatles nu ikke længere gav koncerter, satte de i stedet alt ind på indspilningerne, og de brugte også en stor del af årets første måneder i deres ’stamstudie’ i London, EMI's Abbey Road Studios.

Manager Epstein overflødiggøres
Der var dog også røre på sig hos The Beatles’ manager Brian Epstein, der ikke altid var lige stabil og faktisk følte sig delvist overflødig med gruppens koncertstop, specielt fordi hans økonomiske evner havde vist sig middelmådige for en super-gruppe, og fordi rollen som gruppens manager nu indebar en overvægt af den type forhandlinger. Ikke længere noget med at vælge datoer til turnéer osv.
Epstein kunne dog, specielt følelsesmæssigt, ikke undvære relationen til beatlerne, og i januar ’67 brugte han da også pladekontraktforhandlingerne med EMI til at sende gruppens royalty-betalinger ind under firmaet NEMS, som han selv ejede en fjerdedel af. Epstein var ingen ond mand, men han følte han var ved at miste ’sin gruppe’, og selvom gruppens nye 9-årige kontrakt hævede royalty-betalingerne fra sølle 3-4 pct. til 10 pct., følte gruppen (og især Paul McCartney) sig snydt - The Beatles var slet ikke så rige som man troede. Epstein døde som følge af en overdosis senere i 1967, hvilket trods de personlige problemer kom som et stort chok for The Beatles og omverden.

Det var også i 1967 at The Beatles dannede selskabet Apple. En rådgiver havde nemlig tilrådet dem at lade deres indtægter gå til et selskab frem for til dem som enkeltpersoner, da selskabsskatten var langt lavere end den topskat beatlerne blev pålagt. Pengene i dette selskab, Beatles and Co., skulle så efter planen investeres i Apple, der snart skulle blive et ganske bredspændende firma.
På grund af The Beatles’ 1966-pause kunne EMI og Capitol (den amerikanske afdeling) ikke udsende nye sange til juleræset og man pressede nu på for at få noget at mætte fanskaren med. I februar udkom derfor The Beatles’ første to sange fra Pepper-optagelserne: John Lennons Strawberry Fields Forever og Pauls Penny Lane, på hvad de så som en dobbelt A-side-single. Men på trods af de solide sange de var, blev singlen sammen med Love Me Do (1962) de to eneste Beatles-singler der ikke nåede førstepladsen i Storbritannien.
I løbet af marts fik The Beatles færdiggjort de 14 sange til Sgt. Pepper-albummet og det fortælles at de i glæde over resultatet satte en kopi på den næste morgen og åbnede alle vinduerne i huset. Naboerne var begejstrede, ligesom resten af verden blev det da albummet blev udsendt den 1. juni og lå på den britiske hitlistes førsteplads i sammenlagt 27 uger.
Our World
Den 25. juni optrådte The Beatles med Johns All You Need Is Love i BBC-produktionen Our World der ved hjælp af den nye satellit-teknologi kom direkte ud til 200 mio. seere kloden rundt. En uge tidligere skabte Paul furore da han svarede ja på en journalists spørgsmål om hvorvidt han havde taget LSD eller ej. Paul var dog den af beatlerne der sidst havde gjort det og, modsat især John og George, heller ikke nær så begejstret for den 'bevidsthedsudvidende' syre. Hele sommeren tumlede John rundt på LSD og var derfor ikke særlig produktiv. Den 27. august døde Epstein, og Paul pådrog sig efterfølgende ansvaret for at holde gruppen kørende på et tidspunkt hvor de i virkeligheden allerede havde opfyldt deres mål: De var blevet verdensberømte. Uden deres turnéforpligtelser måtte McCartney være kreativ igen for at få dem samlet, og beatlerne gik derfor hurtigt i gang med Magical Mystery Tour-projektet hvortil de både indspillede en dobbelt-Ep og en lille time lang TV-serie. Det var beatlerne selv og især McCartney der styrede projektet, og resultatet blev ikke vellidt: TV-serien handlede om en underlig bus der kører rundt med en række skuespillere (?) og beatlerne, men musikdelen var dog på et fint niveau.

Apple videreudvikles
Sidst på året fortsatte The Beatles med Apple-projektet; for at komme skattefar i forkøbet skulle der brændes penge af. I London åbnede datterselskabet Apple Boutique derfor en slags tøjbutik der på et halvt år skulle vise sig som en økonomisk katastrofe, og den græske opfinder Magic Alex fik firmaet Apple Electronics hvor pengene også fossede ud. Magic Alex lovede f.eks. at opfinde en usynlig lydvæg til pladestudierne, hvilket naturligvis aldrig blev til noget.
Senest opdateret:
April '11


1967 i overskrifter:

Dronning Margrethe II ægter Prins Henrik
Kong Konstantin flygter ud af Grækenland
Israel overtager kontrollen med Gaza-striben

Vidste du?

...at Eric Clapton spillede lead-guitaren på While My Guitar Gently Wheeps?